DEGUSTACIJA V KLETI PRIDELAVA NAŠIH VIN NAŠA VINA NAŠ DOMAČI KRAJ NAŠA ZGODOVINA


Bela vina

  Pinela

  Zelén

  Stik

  MalvazijaRdeča vina

  Merlot

  Cabernet sauvignon

  Melabri
BELA VINA

Pinela

je avtohtona vinska trta na Vipavskem. Prvič je bila omenjena že leta 1324. Ni znano, da bi danes pinelo gojili še kje drugje razen v Vipavski dolini. Trti najbolj ustrezajo siromašna lapornata tla na višjeležečih sončnih legah.

Vino te sorte je rumenkaste barve z rahlo zelenkastimi odtenki. Ima svojevrsten, prepoznaven in nežen sortni vonj cvetličnega in sadnega značaja. Okus je poln, zelo prijeten in harmoničen. Vino se odlikuje s svežino in pitnostjo, ker sorta običajno zbere višjo količino kislin. Vino je dobro sveže, mlado, z ustreznim zorenjem pa nastajajo žlahtne, bolj dozorele arome. Alkoholna stopnja in ekstrakt sta srednje visoka.

Zelén

je bela sorta vinske trte, ki je avtohtona v Vipavski dolini. Trta zeléna je srednje močne rasti, ki brsti zgodaj in zori srednje zgodaj. Je dokaj zahtevna sorta, ki slabo prenaša osojne lege, prav tako ne prevlažnih in tudi ne presuhih tal.

Vino je slamnato rumene barve s poudarjenimi zelenkastimi odtenki. Zelén nežno diši, izraženi so sadni toni jabolka in hruške. Vonj je bogat, sorten in zelo prijeten. Zelén uvrščamo med polaromatične sorte, saj daje vino z bogatim, harmoničnim in odkritim sortnim okusom. Aroma je kompleksna in jo je težko primerjati s kakršnimi koli drugimi aromatičnimi profili. Vipavci so vino zelén včasih imenovali kar dišava, ker napolni prostor, kjer se pije. Polnost okusa priča o bogati sestavi ekstrakta, ki se v ustih dalj časa kaže s sporščanjem sladko-kislih zaznav v lepem ravnotežju. Končni vtis po požirku potrjuje bogato sestavljenost in harmonijo vina, zato zelén lahko označimo kot sorto s spoštljivo preteklostjo in uspešno prihodnostjo.

Stik

Je zvrst najbolj tipičnih zgornjevipavskih sort, zato mu bi preprosto lahko rekli »Vipavc«. Za telo vina smo zadolžili laški rizling, kot začimbe pa dodali znani avtohtoni vipavski sorti pinelo in zelen, za piko na i pa še malvazijo. Vse sorte zorijo izključno na laporju, zato lahko uživamo v harmoničnem prepletu bogate strukture in arome. Vino je v celoti donegovano v velikih akacijevih sodih.

Malvazija

Je vino zlato rumene barve z nežnimi svetlo zelenimi odtenki. Izraža čisto intenzivno aromo svežega sredozemskega sadja z nežnimi vonjavami akacijevih cetov. Je intenzivnega okusa, kisline v njej so nežne, kar ustvari izrazito harmonično vino. Vino odlično dopolnjuje tako morske jedi, kot ostalo lažjo hrano, kot so perutnina, rižote in testenine.
Pinela
Zelen

Stik
Malvazija
PRI NAS STE VEDNO DOBRODOŠLI          KONTAKT

© 2019