DEGUSTACIJA V KLETI PRIDELAVA NAŠIH VIN NAŠA VINA NAŠ DOMAČI KRAJ NAŠA ZGODOVINA


Bela vina

  Pinela

  Zelén

  Stik

  Malvazija



Rdeča vina

  Merlot

  Cabernet sauvignon

  Melabri




NAŠ DOMAČI KRAJ


PODRAGA

Ob pobočju Nanosa, kjer se vije cesta iz Razdrtega proti Vipavi, leži od glavne ceste, še ne 2 km proti zahodu, ob vznožju Vipavskega pobrdja, 186 m nad morjem, vas Podraga.

V pisnih virih so se ohranili mnogi zapisi, ki govorijo o bogati vinogradniški tradiciji. Večina Podraških vinogradov je zasajenih na zahodni strani, kjer se razprostira slikovita vinogradniška lega Ravno brdo, tam se Vipavsko gričevje sreča z obronki Krasa. Zemlja na teh legah je izključno iz siromašnega fliša, zato so pridelki na tovrstnih tleh skromni, a zato toliko bolj bogati na okusih.

Posebnost v naši vasi so »velbane« (obokane) iz kamenja grajene vinske kleti. Domačini jim rečemo »hrami«. Najstarejši datirajo v sredino 16. stoletja, večina pa jih je bila zgrajenih od 18. do 20. stoletja. Služili so in še vedno služijo hrambi vinskega pridelka. Poleg hrambene funkcije so bili vedno tudi kraj srečevanj moških družb.

Še ena posebnost naše okolice je ta, da imamo kar tri cerkve. Glavna je cerkev sv. Mohorja in Fortunata. Kilometer od vasi proti Vipavi je mala cerkvica sv. Urbana, ki je bila zgrajena nekaj let pred letom 1758. Visoko nad Podrago, na samotnem kraju 556 m nad morjem stoji še cerkev sv. Socerba. Obisk te cerkve domačinom in vsem ostalim obiskovalcem predstavlja prijetno izletniško točko.




PRI NAS STE VEDNO DOBRODOŠLI          KONTAKT

© 2019